Macska Honfoglaló Alapítvány

Nagymamának külön szobája volt. A tiszta szoba, a lakás egyetlen területe, ahova egy macska se tehette be a lábát. Ajtaját mindig csukva tartotta. Ha valami, akkor egy olyan hely, ahonnan ki vannak tiltva, különösen érdekes és izgalmas lehet a macskák számára. Egyszer megtörtént a csoda, mami napokra elutazott és valahogy nyitva maradt a szobája ajtaja. Szerintem még a kapuig se ért el olyan lendülettel nyargalhattak be a ciccek a tiltott területre. Mi sokáig észre se vettük. Gyanúsan nagy volt a csend. Semmi mozgás, mintha köddé váltak volna. Na este lámpagyújtáskor, vacsi osztásra előjöttek, álmos lapos pillantásokkal. Aztán jóllakottan visszasündörögtek. Persze már a nyomukban voltam, de amikor megláttam a kanapén egymás mellett elnyúlva a díszpárnák között a tisztelt társaságot, nem volt szívem leugrasztani őket. Lapítottam én is, és az ajtót résnyire nyitva hagytam a biztonság kedvéért. Annyira élvezték a helyzetet, hogy alig jártak ki, csak a lustálkodás ment ezerrel. Anyunak is feltűnt, de némi méltatlankodás után háborítatlanul hagyta őket. Néha furcsa zaj szűrődött ki a szobából. Olyan ritmusos, pattogó, semmihez se hasonlítható. Elérkezett a rend betartásának az ideje. Tudtuk, mami másnap hazaér, addigra el kell tüntetni a nyomokat. A szőnyeg porszívózás után is, intenzív szőrösséget mutatott. A cicaszőr eltávolításának a leghatékonyabb módja, ha gumitalpú papucsunkkal végig csoszogjuk a teljes felületet, ettől a piheszőrök hengerformába összeállnak és könnyen leszedhetők, szinten nyomtalanul. Szinte! Kell még egy kis ecetes vizes áttörlés, hogy a színét is visszakapja és a szag távoltartsa a kis betolakodókat. A precíz takarítás közben vettük észre a döbbenetet, a fotelek szövet részei eredetileg simák voltak, most viszont kihúzgált szálakkal megtépkedett látványt nyújtottak. Ekkor tudatosult, mi is volt az a szokatlan zaj. Kaparófának használták a fotelt. Nagyot néztünk anyuval.

-Most mi lesz? Ez nagyon feltűnő, rendbe kell hozni.

Neki álltunk manikűrözni. Kisollóval minden egyes kihúzgált textilszálat levágtunk. Egész jól sikerült. Pár órás kozmetikázás után már pontosan tudtuk, többet mi se engedjük mami szobájába a cicceket a béke kedvéért.